I FN:s vetenskapliga panels (IPBES) senaste rapport har man gjort en omfattande sammanställning av läget för jordens natur. FN-rapporten utvärderar biologisk mångfald och ekosystem, och dess betydelse för oss människor. Den visar att biologisk mångfald är viktig för att klara övriga Globala hållbarhetsmål, men att den ofta glöms bort. I rapporten har man bland annat konstaterat att det finns 85 % mindre våtmarker idag jämfört med år 1700, att 66 % av havsmiljöerna är allvarligt påverkade och att upp till en miljon arter hotas av utrotning.
Även den svenska naturen har genomgått stora förändringar de senaste århundradena och därmed har många arter drabbats hårt. Vissa har försvunnit helt medan andra fortfarande finns kvar men i mycket mindre populationer. Att arter kommer och går är ett naturligt förlopp i naturen men då arter med sin huvudsakliga utbredning i vår natur försvinner är det ofta en indikation på förändringen i vårt jordbruk, i våra skogar eller i våra hav går åt fel håll.
I Sverige idag är 2 029 arter klassade som hotade i ArtDatabankens senaste rapport "Rödlista från 2015". Att RäddaEnArt av alla dessa kanske inte känns som så viktigt men sanningen är den att om vi satsar på att rädda enskilda arter skyddas ofta även den naturtyp arten är beroende av, de vandrings- eller flyttvägar arten är beroende av och därmed många andra arter som är knutna till samma biotoper. Att RäddaEnArt kan därmed gynna många andra arter samtidigt.